Juhúú végre eljött ez a nap is! Kedves barátaimmal útra kelünk és megnézzük, hogy milyen a finom hazai barack. Mert az idei év a barack éve. Idén is a várban lesz és mától egész vasárnapig látogatható.
Egy kicsit intellektuálisabbra szeretném venni az irányt és lehet, hogy az információval még a barátaim előtt is felvágok, ezért úgy döntöttem, hogy segítségül hívom a wikipédiát és utána nézek mi is az a pálinka pontosan. Persze addig mindenki eljut, hogy gyümölcspárlat, na de ennél mélyebbre ásva gondoltam..
Íme: A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája, kivéve a legtöbbször szintén a pálinkák közé sorolt törkölypálinkát, mely törkölypárlat. A pálinka, törkölypálinka, és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly, és az eper, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből készülhet.
Van külön pálinkatörvényünk is, mely kimondja, hogy mit lehet pálinkának nevezni:
- Magyarországon termett gyümölcsből, illetve szőlőtörkölyből készülnek
- 100%-os gyümölcstartalmúak, azaz sem egyéb alkoholt, sem pedig színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot nem tartalmaznak.
- minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek
Hát röviden ennyi, remélem most ettől mindenki sokkal okosabb lett, én mindenképpen! :)