the world with my eyes

"If I said, My foot was stirred; Lord, thy mercy helped me." Psalm 94:18

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Jó döntés...Ilyen van?!

2015.01.07. 12:42 theworldwithmyeyes

Mostanában az élet nagy dolgai foglalkoztatnak. Persze sokkal aktívabban, mint ahogy ezt általában leírom.

Vajon, hogyan lehet jó döntéseket hozni? Mi alapján mérlegelünk a legtöbbször? Persze van a szíved alapján hozott érzelmi döntés és az ész ( jó esetben van is ) alapján hozott racionális döntés. Erről egyszer már írtam.

De vajon el lehet vonatkoztatni a kettőt egymástól? Hiszen az érzelmeink alapjában véve ráépülnek a tudásunkra. Így meg nem lehet csak érzelmi vagy csak értelmi döntést hozni. A viselkedésünket nagyjából a megszerzett tudásunk, neveltetésünk formálja. Vajon ha ezek a belénk ivódott társadalmi normák nem lennének ismertek számunkra lenne bármiért is bűntudatunk? Vagy önzőségünkben fürödve élveznénk minden pillanatnyi vágyunkat? Azért azt gondolom, hogy ebben az esetben is bekapcsolna a lelkiismeret. Na de mi alapján? Mi a helyes és mi a helytelen? Mivel én Istenhívő vagyok ezért nekem alap, hogy milyen értékek alapján hozok döntéseket, de mások ezt mi alapján teszik?

Ha valaki elszigetelten élne, társadalomtól elzárva úgy, hogy a most elfogadott társadalmi normák nem befolyásolják a döntéseiben akkor mi alapján döntene? Sehogy máshogy nem tudna csak a pillanatnyi érzelmei, benyomásai alapján. Szóval így az okfejtésem vége felé azt gondolom, hogy nem nagyon létezik olyan, hogy érzelmi döntés, mert ez a fajta szeparáció amit említettem kivitelezhetetlen. És persze bejön a bűntudat a félelem a múltból jövő tapasztalatok akár keserűek akár jó élmények.

De mégis hogyan hozzunk jó döntéseket?

index_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://timpili.blog.hu/api/trackback/id/tr477050159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása